Využite novú aplikáciu, ktorá vás bude sprevádzať najkrajšími atraktivitami v destinácii Žilinský kraj.

Gastronómia

Stopy tradičnej kultúry a gastronómie nájdete v každej časti Oravy. Región je fascinujúci nielen krásou svojou prírody, ale aj tradíciami a gurmánstvom. Stáročia sa hovorí, že na Orave bol chlieb vždy tvrdý, pre drsné podmienky a neúrodnú pôdu. Oravská gastronómia je charakteristická vidieckym štýlom. V reštauráciách a kolibách sa šíri vôňa slaniny, syra, zemiakových placiek či bryndzových halušiek. Nemôžu chýbať pirohy, šúľance a syrové výrobky ako korbáčiky či oštiepky. Kuchári sa pri príprave tradičných jedál starých mám snažia využívať oravské dary prírody a tak uchovávať gurmánstvo našich predkov.

Kde ochutnať tradičnú gastronómiu

Penzión Koliba Dolný Kubín

Penzión vám ponúka príjemné posedenie v tradičnej Oravskej kolibe. Štýlové prostredie penziónu ponúka možnosť vychutnať si krajové gastronomické špeciality v príjemnej atmosfére, obohatenej každý piatkový večer o živú hudbu.

Tel.: +421 43 5863258
E-mail: kontakt@penzionkoliba.sk
Web: www.penzionkoliba.sk 

Koliba Ski Zábava Hruštín

Tradičná koliba u Kuba ponúka tradičné Slovenské i regionálne špeciality. Koliba u Kuba je ubytovací komplex v tradičnom ľudovom štýle „Slovenskej dediny“ situovanej priamo v areáli lyžiarskeho strediska Ski Zábava v obci Hruštín.

Tel.:  +421 905 653 766
E-mail:  info@skizabava.sk,
Web: www.skizabava.sk

Tradičné oravské pochúťky:

Bryndza

Pravá bryndza sa vyrába z hrudkovitého syra z nepasterizovaného ovčieho mlieka; 100% bryndza je veľmi zdravá, obsahuje veľa mliečnych baktérií. Bryndza je súčasťou slovenského gastronomického dedičstva.

Oravská slanina

Na výrobu typickej oravskej slaniny sa používa vykostený bravčový bôčik. Slaninu s chlebom s obľubou jedli ťažko pracujúci ľudia, najmä drevorubači. Tepelne upravená slanina v podobe škvarkov je neodmysliteľnou prílohou k haluškám. Pozor – je to kalorická bomba, užívajte s mierou!

Zemiaky (švábka)

Zemiaky z Oravy sa vďaka klimatickým podmienkam vyznačovali odolnosťou, výraznou chuťou, pokladali ich dokonca za najkvalitnejšie v rámci Uhorska. Ľudia ich najčastejšie jedli varené s kapustou alebo s mliekom.

Kapusta

Aj na oravskej kapuste sa podpísala príroda: hlávky boli tvrdé a mali dostatok vody. Natlačená v sudoch vydržala kyslá kapusta dlho… až kým ju nezjedli.

Tvrdý chlieb a zlaté srdce

Stopy tradičnej kultúry a gastronómie nájdete v každej časti Oravy. Región je fascinujúci nielen krásou svojej prírody, ale aj tradíciami a gastronómiou. Stáročia sa hovorí, že na Orave bol chlieb vždy tvrdý, pre drsné podmienky a neúrodnú pôdu. Oravská gastronómia je charakteristická vidieckym štýlom. V reštauráciách a kolibách sa šíri vôňa slaniny, syra, zemiakových placiek či bryndzových halušiek. Nemôžu chýbať pirohy, šúľance a syrové výrobky ako korbáčiky či oštiepky. Kuchári sa pri príprave tradičných jedál starých mám snažia využívať oravské dary prírody a tak uchovávať gurmánstvo našich predkov.

Každá z obcí ponúka pravidelné kultúrne, športové alebo zábavné podujatia. Zámerom podujatí je ukážka tradícií, ale aj bežného života ľudí v minulosti. Aj vďaka tomu sa dozvedáme, čím je obec po stáročia známa a výnimočná.